|
Piątek, 12 grudnia 2025
Gabriela Jóźwiak-Werner, dziennikarka portalspozywczy.pl
|
|
|
Niestabilność to słowo, które w ostatnich latach dotyczy wielu branż, w tym rynku kakao. Rekordowe wahania cen, zmniejszająca się podaż i unijne regulacje mocno odbijają się na tej branży. A to przekłada się na konsumenta, który przy sklepowej półce musi zapłacić zdecydowanie więcej za czekoladowe wyroby. Jaka przyszłość czeka ten rynek? Czy 2026 rok przyniesie stabilizację? Zachęcam do lektury artykułu pt.: Rynek kakao wciąż niestabilny. Czekolada będzie towarem luksusowym? "To realny scenariusz".
|
|
- Dziś, patrząc na półki sklepowe, trudno uwierzyć, że wyroby czekoladowe mogłyby stać się towarem luksusowym. Jednakże z perspektywy kolejnych 25 lat może być to jednak realny scenariusz. Uprawy kakao, głównego surowca potrzebnego do produkcji czekolady, są zagrożone – zauważa w rozmowie z Portalem Spożywczym Michał Bryda-Przybyszewski z Fundacji Fairtrade Polska. I wymienia inne czynniki ryzyka, które mogą dotknąć rynek kakao. Jaki będzie 2026 rok dla tej branży?
|
|
|
Szykuje się duża zmiana dla browarów. Minister klimatu, Paulina Hennig-Kloska zapowiedziała, że zmieni ustawę o systemie kaucyjnym. Nowelizacja ma sprawić, że wejście do systemu ze szklanymi butelkami zwrotnymi będzie dla browarów dobrowolne. - Nowelizacja ustawy i dobrowolność uczestnictwa w systemie kaucyjnym szklanych butelek zwrotnych to jedyny słuszny i racjonalny kierunek - komentuje dla Portalu Spożywczego Marek Garncarczyk, Wiceprezes Zarządu Piwniczanki.
|
|
|
Związkowcy z OPZZ Konfederacja Pracy w Kauflandzie, Biedronce, Dino, ALDI i Rossmann mówią o systemowych problemach w marketach Dino - od płac niewiele wyższych od minimalnych po niskie temperatury w sklepach i przeciążenie obowiązkami. Po miesiącach bezskutecznych prób dialogu przedstawiciele organizacji zwrócili się do zarządu firmy z listą postulatów. Ponadto GIP zamierza przyjrzeć się warunkom pracy w placówkach sieci.
|
|
|
|
|
|
|
|